» Sałatki

Sałatka arabska

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki
- 2 saszetki kaszy jęczmiennej CENOS
- 2 pomidory
- 2 cebulki dymki ze szczypiorem
- ogórek świeży
- posiekana mięta
- posiekana natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- sok z cytryny

Sposób przygotowania
Kaszę ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Pomidor, ogórek, cebulę pokroić. Wszystkie składniki połączyć, przyprawić. Dodać oliwę z oliwek i sok z cytryny.
Ryż z serem

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki
- 2 saszetki ryżu parboiled CENOS
- 20 dag żółtego sera
- 20 dag pieczarek
- 1 puszka konserwowanego zielonego groszku
- 1-2 korniszony lub grzybki marnowane
- kostki rosołowe lub grzybowe
- sól
- pieprz
- cukier
- sok z cytryny
- majonez

Sposób przygotowania
Ryż ugotować według przepisu podanego na opakowaniu (do wody dodać kostkę rosołową). Ser i korniszony pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić skropić sokiem z cytryny, pozostawić na 0,5 godziny. Dodać pozostałe składniki. Wszystko razem połączyć. Doprawić i polać majonezem.
Kabaczki z warzywami

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki
- 1 młody kabaczek
- 1 papryka
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 1 por
- 2 pomidory
- 1 szkl ryżu białego CENOS
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- oregano
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 200g startego żółtego sera
- masło

Sposób przygotowania
Cebulę, czosnek posiekać podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone pomidory uprzednio sparzone i obrane ze skórki. Doprawić. Dusić około15 minut. Sos przelać do żaroodpornego naczynia. Kabaczki obrać, przekroić na pół, wydrążyć miąższ. Obsmażyć na maśle. Włożyć do naczynia z sosem. Warzywa posiekać podsmażyć, połączyć z ryżem i napełnić kabaczki. Posypać startym serem. Zapiekać w nagrzanym piekarniku w temp. 180oC.
Sałatka na bazie kaszy pęczak

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki
- 400 g wędzonego filetu z indyka
- 1 szt papryki czerwonej
- 1 szt papryki zielonej
- 1 szt papryki żółtej
- 15 szt oliwek czarnych
- 125 ml oliwy z oliwek
- 3 szt jajka
- 100g kiełków sojowych
- 5 łyżek musztardy
- 200 g kaszy pęczak Cenos
- 3 ząbki czosnku
- 10g bazylii
- 50 ml octu winnego
- sól, pieprz

Sposób przygotowania
Wędzona pierś z indyka pokroić w paski. Jajka ugotować na twadro. Pozostałe warzywa rozdrobnić według własnego uznania. Kaszę pęczak CENOS ugotować na sypko. Przygotować sos miksując czosnek, oliwę z oliwek, musztardę, bazylię, ocet winny, sól i pieprz.Wszystkie składniki wymieszać w misce i polać wczesniej przygotowanym sosem. Do dekoracji użyć ugotowanych jajek, pokrojonych na równe ćwiartki
Sałatka z tuńczykiem

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki
- 1 saszetka ryżu parboiled CENOS
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- Kukurydza konserwowa Kwidzyn 400g
- 3 papryki konserwowe
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- zioła sałatkowe
- 3 łyżki naturalnego jogurtu

Sposób przygotowania

Ryż ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Tuńczyka odsączyć, a następnie rozdrobnić. Paprykę pokroić. Składniki połączyć i doprawić. Dodać jogurt natuaralny.
Sałatka ryżowa

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki
- 1 saszetka ryżu parboiled CENOS
- 1 szkl ugotowanego zielonego groszku
- cebula
- 1 papryka
- posiekana natka pietruszki
- sól
- pieprz
- 3 łyżki estrogenu
- sok z cytryny
- 300g filetu z indyka ugotowanego

Sposób przygotowania
Cebulę posiekać, paprykę i filet pokroić w kostkę. Ryż ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Składniki połączyć i przyprawić.
Sałatka z ryżem

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki
- 2 filety z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- seler
- por
- 5 szt pieczarek
- cebula
- masło
- oliwa z oliwek
- 10 dag Groszku konserwowego Kwidzyn
- bulion
- sól
- pieprz
- czosnek
- sok z cytryny
-1 szkl ryżu białego CENOS

Sposób przygotowania
Kurczaka, marchewkę, pietruszkę, seler, ugotować jak na rosół. Cebulkę podsmażyć na maśle (nie rumienić), dodać pokrojone pieczarki i dusić do odparowania wody. Szklankę rosołu połączyć z zalewą z groszku konserwowego, zagotować dodać ryż, ryż w zalewie ugotować na sypko. Ryż ostudzić dodać pokrojone warzywa, kurczaka, groszek i pieczarki. Rozetrzeć czosnek z oliwą, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Polać sosem, wymieszać. Podawać schłodzoną.
Ryż z fasolką szparagową

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki
- 40 dag ryżu parboiled CENOS
- 1,5 szkl. bulionu
- 500 g fasolki szparagowej
- 1 cebula
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki śmietany
- 20 dag startego żółtego sera
- sól
- pieprz

Sposób przygotowania
Cebulkę i fasolkę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, dusić kilka minut, następnie dodać ryż, a gdy wchłonie on tłuszcz, dodać bulion. Dusić ok. 10 minut. Na koniec dodać śmietanę i starty ser. Wymieszać i dusić ok. 5 minut.
Ryż z tuńczykiem

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki
- 2 saszetki ryżu parboiled CENOS
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 1 ogórek świeży lub konserwowy
- 1 czerwona cebula
- 2 konserwowe papryki
- kostka rosołowa
- posiekany zielony koperek
- sól
- pieprz

Sposób przygotowania
Ryż ugotować w rosole na sypko. Składniki pokroić w kostkę, połączyć z tuńczykiem, dodać koperek, doprawić.
Krewetki z ryżem

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki
- 2 saszetki ryżu parboiled CENOS
- 1 pęczek cebuli ze szczypiorem
- 500g krewetek mrożonych
- masło
- 2 papryki chilli
- czosnek
- sól
- pieprz

Sposób przygotowania
Krewetki rozmrozić, przelać zimną wodą, osączyć. Na maśle podsmażyć czosnek i paprykę, dodać krewetki, smażyć ok. 10 minut. Na rozgrzane masło wsypać ryż, gotować aż ryż wchłonie tłuszcz, następnie dodać pocięty szczypiorek. Doprawić. Wszystkie składniki połączyć.
Ryż z soczewicą

Czas przygotowania: 90 minut

Składniki

- 1,5 szkl. soczewicy namoczonej w wodzie
- 2 cebule
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- kminek
- 1 łyżka cynamonu
- 1 szkl. ryżu parboiled CENOS
- sól
- pieprz

Sposób przygotowania
Po namoczeniu odlać wodę, przełożyć do rondla zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, następnie na małym ogniu doprowadzić do miękkości. Dokładnie osączyć. Jedną cebulę posiekać, drugą pokroić w talarki. Cebulę posiekaną dusić do miękkości, dodać soczewicę, sól, pieprz, kminek, cynamon. Do soczewicy dodać ryż, dolać taką samą ilość wody co ryżu. Przykryć gotować pod przykryciem ok. 20 minut. Pozostałą oliwę rozgrzać i podsmażyć cebulę pokrojoną w talarki. Mieszankę ryżu z soczewicą przełożyć na półmisek na wierzch położyć cebulę. Podawać na gorąco.
Ryż z cukinią

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki
- 2 saszetki ryżu parboiled CENOS
- 1 mała cukinia
- 1 szkl. zielonego groszku konserwowego Kwidzyn
- 2 łyżki carry
- 1 cebula
- sól
- sok z cytryny
- pieprz

Sposób przygotowania
Ryż ugotować wg. przepisu podanego na opakowaniu. Cukinie, cebulę pokroić w kostkę podsmażyć na maśle, dodać groszek i po 10 minutach ryż. Następnie wszystkie składniki wymieszać i doprawić. Podawać na ciepło.
Ryż z czerwoną kapustą

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki
- 500g czerwonej kapusty
- 1 saszetka ryżu białego CENOS
- 3 łyżki orzechów włoskich
- 3 łyżki rodzynek
- sól
- cukier
- sok z cytryny
- 1 szkl. białego wina
- oliwa z oliwek
- sos vinaigrette

Sposób przygotowania
Rodzynki umyć, sparzyć gorącym winem. Kapustę poszatkować. Ryż ugotować według przepisu podanego na opakowaniu z dodatkiem wina. Orzechy posiekać. Rodzynki, orzeszki, ryż, kapustę dobrze wymieszać i dodać sos vinaigrette.