» Groch / Fasola

Groch i Fasola Cenos to prawdziwa skarbnica zdrowia. Posiadają cenne składniki mineralne i są źródłem białka roślinnego, tłuszczów, węglowodanów, witamin i soli mineralnych.

 
 
Groch Żółty Cały 500g

Groch cały - oczyszczony i niełuskany – to bogate źródło błonnika, białka roślinnego, magnezu, kobaltu, żelaza, fosforu, przeciwciał, a także kopalnia witaminy B-kompleks. Nie brakuje mu też wartości smakowych. Znawcy twierdzą, że prawdziwa wojskowa grochówka, to tylko ta gotowana na całym, niełuskanym grochu. Ale groch to nie tylko grochówka, wigilijny groch z kapustą i grzybami czy puree do golonki - jest także bardzo ważny w diecie wegetariańskiej – gdzie dzięki wysokiej zawartości białka jest znakomitym substytutem mięsa.
  
 
Groch Zółty Łuskany Połówki 500g

Groch łuskany, połówki to oczyszczone z łuski i rozłupane ziarna grochu. Jak każdy produkt spożywczy poddany obróbce, traci nieco na swoich wartościach odżywczych, ale jest za to bardziej przyjazny w gotowaniu i konsumpcji od grochu całego. Obok tradycyjnych potraw – jak grochówka czy wigilijny groch z kapustą i grzybami, znajduje szerokie zastosowanie w diecie wegetariańskiej - jako składnik zup, nadzienia do pierogów, pasty na chleb, pasztetu, kotletów grochowych i wielu innych „zielonych specjałów”.

 
 
Fasola Piekny Jaś 500g

Tę wdzięczną nazwę nosi wielkoziarnista odmiana fasoli. Ziarna fasoli spośród produktów roślinnych zawierają najwięcej łatwo przyswajalnego białka – witaminy B1, B2, jak również wapnia, żelaza, potasu oraz kwasu foliowego. Piękny Jaś to tradycyjny składnik fasolki po bretońsku, barszczu czerwonego na zakwasie z fasolą, ale z powodzeniem występuje też w innych zestawieniach z mięsem czy jajami.

 
 
Fasola Biała Drobna 500g

Druga obok Pięknego Jasia – najbardziej rozpowszechniona w polskiej kuchni odmiana fasoli. Drobna fasola dostarcza witamin, żelaza, potasu, kwasu foliowego i ułatwia wchłanianie aminokwasów. Niezwykle popularny i lubiany składnik zup (fasolowa, minestrone). sałatek (np. sałatka z kaszy gryczanej i fasoli), a w kuchni wegetariańskiej wykorzystywana w przyrządzaniu past, pasztetów i kotletów.

Fasola Piękny Jaś Tyczny 370g

Charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością białka i małą zawartością tłuszczy. Jest jednym z bogatszych źródeł witamin z grupy B. Jest sycąca i może doskonale zastępować dania mięsne. Dawniej "Kapusta z fasolą" była podawana jako zwykły posiłek, dzisiaj coraz częsciej występuje jako potrawa wigilijna. Wydaje się, że fasola jest wciąż niedoceniana jako składnik diety, a przecież jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek.